Een kippenhok zelf maken

Op deze pagina vind je alles over een kippenhok maken: stappenplan, bouwtekening, tips over bestrating, materiaal en onderhoud, en nog veel meer.

De gestelde vragen zijn vaak:

 • Hoe groot moet een kippenhok ongeveer zijn?
 • Welk hok is geschikt is voor welk kippenras?
 • Wat is het verschil tussen een kippenhok en een kippenren?

Aan het einde van dit artikel weet je alles wat je moet weten om een perfect kippenhok zelf te maken.

Er is wel degelijk verschil tussen een kippenhok of kippenren?

 • Een kippenhok is het gedeelte waar de kippen op stok zitten
 • Kippenren is het buitengedeelte waar onder andere het gaas zit

Voordat we beginnen aan verdere uitleg over kippen houden en de hokken, moet er een ander belangrijk onderwerp worden aangesneden. Is het nu een kippenhok of kippenren waar de kippen in te vinden zijn?

In wezen lijken beide woorden hetzelfde te betekenen. De materialen voor een hok, zijn voor een deel gelijk aan die van een ren. Doordat er veel verwarring bestaat over uit veelvuldige gebruik van beide woorden is een duidelijk antwoord nodig.

Het kippen houden boek dat ik recent uitbracht, ook bekend als de Kippengids, spreek ik van het kippenhok en afwisselend de ren. De kippenren kan als term echter ook worden gebruikt. Dit artikel gebruikt daarom losjes beide termen, zoals je van een informatief artikel mag verwachten.

Een klein kippenhok of een groot kippenhok maken?

 • Tenminste 1 m2 per kip
 • Hoe groter hoe beter
 • Vergunning voor een groot kippenhok nodig (10m2+)

Je hebt jeukende handen: het enige wat je wilt doen is beginnen met het maken van het kippenhok. Een doe-het-zelver wil van nature zo snel mogelijk van start. Er zijn bepaalde keuzes die vooraf gemaakt moeten worden voordat je met de bouw kan beginnen.

De eerste vraag die jij jezelf moet stellen heeft te maken met het formaat van het kippenhok. Afmetingen, formaten, het zijn belangrijke onderwerpen waar niet te licht over gedacht moet worden. Wil je een klein of groot kippenhok maken? Hoeveel kippen wil je houden?

Verderop deze pagina kan je van alles lezen over kippen houden. Deze sectie gaat puur over de vraag of je een groot of klein kippenhok nodig hebt. Om hier antwoord op te geven, gaan we kijken naar hoeveel kippen je van plan bent in het hok te laten verblijven.

Een klein kippenhok is namelijk maar voor een paar kippen geschikt. De vuistregel voor kippenrenbouwers is dat zij een vierkante meter, m2, rekenen per kip. Vier kippen betekent dus een hok van circa 4 m2. Tien kippen houden? Dan gaan we al richting de tien vierkante meter. Een groot kippenhok dus.

De reden dat royaal gekeken moet worden naar de afmetingen van een kippenhok, is dat de levensduur van een kip langer is wanneer het hok ruim genoeg is. Hoe meer bewegingsruimte een kip heeft, hoe langer een kip leeft. Je kunt dus beter een groot formaat kippenhok maken waar minder kippen in leven dan een te klein hok.

Voor hokken van beide formaten kan je de bouwtekening gebruiken. Groot of klein, een tekening is aanwezig.

Materialen kopen

De meeste van onze klussers kiezen om een kippenhok te maken met materialen van de Gamma. Karwei, Praxis en Hornbach kunnen voor een hok ook goede materialen in huis hebben. Maar een kippenhok maken moet uiteindelijk met jouw eigen handen gebeuren, de materialen zijn eenvoudig te vinden.

Deze bouwmarkten hebben allemaal uitstekende materialen tegen een goede prijs. Het spreekt voor zich dat de materialen van hoge kwaliteit moeten zijn. Van Gamma een kippenhok maken met hun materialen is net zo logisch als de producten van Praxis en Karwei.

Het is dus meer een kwestie van persoonlijke doe-het-zelf voorkeur. De bouwtekeningen geven alleen aan welke materialen nodig zijn. Wat de bouwtekeningen niet als advies geven, is waar je de materialen koopt. Het is geen bouwadviseur wat betreft de producten die je moet kopen, daar zijn wij volledig onafhankelijk in.

Je kunt dus kiezen om materialen voor te kopen voor een kippenhok maken bij:

 • Gamma heeft diverse locaties door het hele land en is onderdeel van de Intergamma groep.
 • Karwei staat bekend als een van Nederlands beste bouwmarkten. Er werkt veel personeel dat op de hoogte is welke materialen het best gebruikt kunnen worden.
 • Hornbach is van origine een Duits bedrijf dat vooral bekend staat om de grote keuze. Ook hier is voldoende kennis van materialen voor een kippenhok aanwezig.
 • Praxis staat heeft een wat mindere reputatie als het om materialen gaat. Toch kan een bezoek diverse producten voor de kippenren opleveren.
 • Net als Hornbach is Bauhaus een Duitse bouwmarkt. Vooral in het oosten van het land, vlakbij de grens met Duitsland, zijn de vestigingen van Bauhaus in veelvoud te vinden.

!!BANNER!!

Zo kan je een kippenren het beste inrichten

voerbak-voor-de-kippenren

 • Kippenren inrichten vooraf bekijken
 • Voeder- en drinkbakken belangrijkst
 • Achteraf het hok verbeteren

De inrichting van een kippenren is belangrijk. Omdat je beter vooraf het maken van de kippenren hier aandacht aan kunt besteden, bespreken we het in een vroeg stadium.

Door te kijken naar factoren als de voeder- en drinkbakken, kan je een inrichting voor de ren bepalen. Alle hokken kennen een andere indeling, ook op de bouwtekeningen is veel diversiteit te vinden.

Er is gekozen voor een inrichting waarvan de kans groot is dat het de kippen een goed leven brengt. Indien er aan de kant van de doe-het-zelver specifieke wensen zijn omtrent de inrichting van de kippenren, kan een kippenren inrichten beter vroeg dan laat beginnen.

Je kunt ook diverse objecten aanbrengen waarmee je het houden van kippen nog leuker maakt. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kippen. Zo kan zacht materiaal aan de binnenkant voorkomen dat de kippen in aanraking met scherpe onderdelen komen. Ook mag het voor zich spreken dat het hout perfect geschuurd moet worden.

In een later stadium kan je een kippenhok inrichten om het nog eigentijdser te maken.

Wat is de moeilijkheidsgraat om dit te

 maken? 

 • Gelukkig niet ingewikkeld
 • Volg het stappenplan Met de bouwtekeningen is het super handig

Zelf dus een kippenhok maken? Ben je veel tijd kwijt aan het bouwen van een hok en wat is de bijdrage van een bouwtekening?

Kippenren-bouwtekening-online

Een kippenren maken behoort niet tot de ingewikkeldere doe-het-zelf projecten. Het is een voorbeeld van een doe-het-zelf opdracht die op de bouwvakschool in het eerste jaar wordt uitgevoerd. Ook daar kunnen leerlingen al vroeg aan de slag met dit project.

Net als deze technische leerlingen, wordt er gewerkt met een kippenhok bouwtekening. Kippenrennen zijn geen lastige bouwwerken. Het zijn objecten waar met enig gezond verstand een prachtig eindexemplaar kan worden gebouwd.

Met de bouwtekeningen, waar later meer aandacht aan wordt besteed, kan een beginnende doe-het-zelver een klein of groot kippenhok maken. Een klein variant is even ingewikkeld als een groot kippenhok. Er zijn alleen meer materialen en tijd nodig.

Kippenhok maken van een kast – tip voor materialen

 • Diverse onderdelen van een kast kunnen gebruikt worden
 • Letten op de kwaliteit
 • Schuur het hout goed voor gebruik

Van een kast een kippenhok maken is mogelijk. Voor klussers van alle niveaus kan worden aangeraden als er een kast in de buurt is, de kast te gebruiken als bron van materiaal. Dit hangt wel af van de kwaliteit van het hout. Indien er houtrot aanwezig is of het hout niet tegen vocht kan, kan er beter gekozen worden voor andere materialen.

De kastdeuren kunnen als eerst gebruikt worden voor de kippenren. Deze deuren, vooral als er panelen zijn, zijn uitermate geschikt als dak te dienen. De materiaalkosten worden lager als oude meubels gebruikt kunnen worden. Een kast voor een kippenhok, is hier een geweldig voorbeeld van.

Veel kasten hebben vaak aan de achterzijde dun hout dat als vloer van een kippenren perfect is. Bouwen van een kippenhok van een kast is dus niet alleen goedkoper, maar ook handiger. De spullen die je gebruikt passen goed bij het eindresultaat dat we willen zien.

Een kippenhok maken van oude pallets?

 • Pallets via Marktplaats
 • Groot of klein kippenhok mogelijk
 • Kwaliteit pallets voor kippenhok

Pallets worden ook steeds vaker als bouwmateriaal voor een kippenhok gebruikt. De meeste moderne klussers zijn een groot voorstander van duurzaam bouwen. Doordat pallets een voorbeeld kunnen worden van duurzaamheid, moedigt de Nederlandse overheid het gebruik hiervan aan.

In deze sectie kijken we hoe je aan pallets kunt komen en hoe je met pallets een kippenhok kunt maken. Pallets zijn op veel plekken te krijgen, alleen je moet wel weten waar je moet zoeken.

Je kunt pallets of pallets op Marktplaats voor kippenrennen in overvloed vinden. Veel van deze pallets zijn van degelijke kwaliteit. Als je de pallets bij de verkoper gaat ophalen, is het verstandig de pallets eerst te controleren. Kijk goed of het hout niet zacht is of dat er houtrot aanwezig is. Ook is het mooier als de pallets nog de geel/gouden kleur hebben.

In het bezit van pallets voor het kippenhok? Dan kan je de planken van de pallets loswrikken om aan hout te kopen. Je kunt ook een enorme kippenren van complete pallets bouwen. Dan kom je echter uit op een ren van tenminste 10 vierkante meter. Wanneer je maar twee kippen houdt, is dit onnodig.

Indien je een klein kippenhok maakt, kan je de planten van een pallet gebruiken voor de zijkanten van het hok. Een groot kippenhok van pallets kan je maken door de pallets voor de zijkanten en bovenkant van het hok te gebruiken. Vervolgens kan je kiezen om de voorste planken van de pallet te verwijderen en hier gaas voor te spannen.

Tenslotte is er een optie om de pallets kant-en-klaar als beschutting te gebruiken. Het nadeel hiervan is dat er dan weinig zicht op de kippen is.

Bekende winkels en bouwmarkten om een kippenhok te kopen

 • Kippenhok kopen niet aan te raden
 • Bouwtekeningen zorgen voor beter resultaat

Je kon in een eerdere sectie lezen dat een kippenhok kopen niet aan te raden is. Alleen als je geen tijd of zin hebt om zelf een kippenhok te maken, kan je voor de aanschaf van een hok kiezen.

Kippenrennen zijn bij diverse webshops en bouwmarkten verkrijgbaar. Geen een hok zal precies zijn wat je ervan verwacht. De hokken zijn namelijk duur, universeel gebouwd en niet altijd van hoge kwaliteit.

Een kippenren kopen levert zelden de vreugde op die wel met het maken mogelijk is. Het advies van een echte doe-het-zelver en klusser is om te kiezen voor het zelf bouwen van een ren, en niet kopen.

Kippenhok plan of bouwtekening onmisbaar bij de bouw

 • Veilig kippenhok mogelijk met bouwtekening
 • Meerdere formaten
 • Stappen uitvoerig beschreven

Een goed kippenhok plan, ook wel bekend als een kippenhok bouwtekening, magGroot-kippenhok-zelf-maken niet ontbreken bij de serieuze doe-het-zelver. Hoeveel tips je ook leest, altijd zal een tekening als belangrijkste advies gegeven worden.

Er is veel te vinden op een gemiddelde kippenren bouwtekening. Ten eerste is te vinden welke materialen er gekocht moeten worden. Er worden geen adviezen gedaan waar je de materialen moet kopen. Om de onafhankelijkheid van Fred te bewaren, zal je alleen dus een lijst met benodigd materiaal vinden.

Het tweede belangrijke onderdeel van de bouwtekeningen, is de schets. Op de schets is te zien hoe het kippenhok er uit gaat zien. Als de schets overeenkomt met wat je precies in gedachten hebt, weet je dat je de goede kippenren bouwtekening kiest.

Het derde en laatste onderdeel, zijn de omschrijvingen en aanwijzingen voor het maken van een kippenhok. Fred heeft als doel om jou zo goed mogelijk te begeleiden bij de bouw. In 90 procent van de gevallen zijn letters per stap te zien. Deze letters geven alfabetisch de volgorde aan waarin gebouwd moet worden.

Door deze stappen te volgen, is een kippenhok voor iedereen binnen handbereik.

Meest voorkomende afmetingen

 • Grote afmetingen is een vergunning voor nodig
 • Afmetingen kunnen vooraf nog aangepast worden
 • Verschillen zijn klein

Voor een klein kippenhok zijn afmetingen anders dan voor een groot kippenhok. Dat zal je niet verbazen. Alleen tussen de grote en de kleine hokken, verschillen de afmetingen niet altijd evenveel. Dat betekent dat er goed gekeken moet worden welke kippenhok afmetingen je precies gaat gebruiken.

Nog ver voordat je begint met het kippenhok maken, dien je te kijken hoe groot het hok moet zijn. In deze sectie legden we uit hoe je kunt bepalen welk formaat de kippenren moet worden. In deze sectie ontdek je welke afmetingen veel voorkomen en waarom kleine verschillen belangrijk kunnen zijn.

Een kippenhok vergunning wordt alleen afgegeven voor bepaalde afmetingen. Wanneer het hok dat jij bouwt deze afmetingen overschrijden, is het niet toegestaan dit hok zonder vergunning te plaatsen. Je dient dan een aanvraag aan te dienen bij de gemeente om het hok te mogen gebruiken.

Uitleg van de bouwtekening

 • Bepaal je keuze op basis van het ontwerp
 • Materialen overal te verkrijgen
 • Afmetingen op de bouwtekening te vinden
 • Stappen alfabetisch aangegeven

De bouwtekeningen voor kippenhokken werden al beknopt toegelicht. In deze paragraaf, bekijken we de bouwtekeningen vanuit een praktisch oogpunt. Hoe kan je een kippenhok maken door de bouwtekening zo nauwkeurig mogelijk te gebruiken?

een-groot-kippenhok-maken

Wat je natuurlijk eerst moet doen, is het uitkiezen van de juiste kippenren bouwtekening. Hier is veel aandacht voor nodig omdat je in een later stadium niet eenvoudig het formaat of de afmetingen voor een kippenhok maken kan aanpassen.

Beoordeel vervolgens op de schets of het ontwerp van de tekening overeenkomt met jouw verwachtingen. Is dit het hok dat jij in je tuin wilt plaatsen? Ziet het eruit zoals je het graag zou zien?

Als dit voor beide vragen het geval is, kan je definitief een bouwtekening kiezen. Op een later moment kan je altijd andere bouwtekeningen combineren om bijvoorbeeld een aanbouwhok te maken, ofwel een kippenhok uitbreiding.

De eerste stap is het verkrijgen van alle materialen. Voor een kippenhok is er niet veel materiaal nodig. Op de kippenhok bouwtekening is een overzicht te vinden van de benodigde materialen. Deze materialen zijn, zoals hierboven beschreven, te halen bij de grote bouwmarkten.

Alle materialen in huis? De tweede stap is het volgen van de stappen op de ren bouwtekening. Iedere letter geeft aan wat je precies moet doen. Bij de ene stap moet je aan de buitenkant werken, en daarna weer met de scharnieren. Het zijn de stappen die jou een kippenhok laten maken.

De derde stap is dat je al direct kunt gaan genieten van het eindresultaat. Het zware werk wordt namelijk in stap twee gedaan, waar je het hok gaat bouwen

Welke spullen heb je nodig om een kippenren te maken?

 • Gereedschappen en bouwtekeningen
 • Voldoende schroeven en spijkers
 • Van de accutol tot de klassieke hamer

Als je hier puur bent gekomen voor de tips voor een kippenhok maken, raad ik je aan alvast verder te scrollen naar de volgende sectie. Deze sectie is namelijk gericht op de spullen benodigd voor het maken van een kippenhok.

Meerdere keren is gemeld dat een kippenhok met de ingrediënten mogelijk is van bouwmarkten. Alhoewel bouwmarkten niet altijd even goede service leveren, hebben ze wel de materialen op voorraad die je voor dit project nodig hebt. Kippen houden is een serieuze hobby, waar een goed hok bij hoort. Kwaliteit van de spullen die je nodig hebt voor een kippenhok is dus heel belangrijk.

Welke spullen heb je nodig om verder te werken? Natuurlijk de gebruikelijke gereedschappen. Want zonder gereedschap, is dit kippenproject niet mogelijk. Het is geen bouwpakket waar we het over hebben, je hebt een bouwtekening nodig om dit project te kunnen uitvoeren, net zoals gereedschap.

Wat je echt nodig hebt voor dit doe-het-zelf project, is de bouwtekening. Deze zijn er voor verschillende afmetingen, waar je aan het einde van dit artikel meer over kunt lezen. Voor ieder aantal kippen kan er een hok gekozen worden dat je met de bouwtekening zelf maakt.

De gereedschappen die niet mogen ontbreken, zijn onder andere de accutol, hamer, schroevendraaiers, schuurpapier of machines, schroeven en spijkers. Alles wat er nodig is, staat omschreven op de bouwtekening. Tevens zijn de spullen verkrijgbaar bij jouw lokale specialist.

Kippenhok tips die niet mogen ontbreken

 • Werken met kippenren panelen aan te raden
 • Groter indien je nog wilt uitbreiden
 • Voederbakken en drinkbakken goed bereikbaar

Er zijn veel tips voor kippenhokken die we je niet willen onthouden. Deze kippenhok tips helpen je namelijk een nog mooier object te maken, waar jouw kippen een mooie tijd zullen beleven.

Een van deze tips heeft met de materialen te maken. Kippenren panelen worden steeds vaker gezien bij de modernere kippenhokken. Kant-en-klare panelen die je kunt kopen en gebruiken voor de ren bouwtekening.

De andere belangrijke kippenhok tip is dat je beter een groot hok kunt bouwen wanneer daar de ruimte voor beschikbaar is. Veel liefhebbers die kippen houden, maken na verloop van tijd de keuze om een kippenhok uit te breiden. Waarom? Ze willen simpelweg meer kippen kunnen houden.

Voeder- en drinkbakken verdienen tenslotte ook nog aandacht. De kippen in het hok moeten eenvoudig bij de voeder- en drinkbakken kunnen komen. Wanneer deze bakken op een onhandige plek geplaatst zijn, zal het vechten worden wie als eerst eten krijgt.

Om je kippen blij en gezond te houden, dien je een goed bereikbare plek te kiezen waar alle kippen met gemak kunnen komen.

Kippen houden tips over de plek en het hok

 • Plaatsing is cruciaal
 • Beste kippenhok tip: plaats het hok half in de schaduw
 • Zorg dat de kippen voldoende zonlicht krijgen

De locatie van het hok is ook een aandachtspunt. Waar ben je namelijk van plan de kippenren te plaatsen? In principe is een plek waar afwisselend zon en schaduw is ideaal. Op deze plek krijgen de kippen voldoende zon, afgewisseld met de verkoelende schaduw.

Je zou ook kunnen kijken naar de mogelijkheden van een tijdelijke overkapping. Als het slecht weer is en jouw kippen hebben beschutting nodig, dan wil je geen kippen houden in de regen. Veel hokken hebben een bovenkant van gaas, afhankelijk van de bouwtekening die je kiest. Je kunt dus ook boven een schuine afdak het hok plaatsen.

De plek of locatie waar het hok wordt geplaatst is van groot belang. Als jij wilt dat jouw kippen zoveel mogelijk eieren leggen, is een goede plek voor het kippenhok cruciaal.

Kippen moeten gezond blijven, daar horen ook de nodige vitamines bij. Vitamine D krijg je door voldoende buiten te komen en zonlicht binnen te krijgen. Een hok dat volledig in de schaduw staat, bevordert niet het leven van de kippen.

Tips voor meer eieren in de nieuwe kippenren

 • De lengte van dagen
 • Legkorrel werkt goed
 • Voorkom vetmesten van de kippen

Er zijn veel goede tips om jouw kippen meer eieren te laten leggen. Je bent er al in geslaagd om een mooi kippenhok te maken. Nu wil jij dat je kippen ook productief worden.

Allereerst zijn er oorzaken die je niet in de hand hebt. Hoe langer de dagen zijn, ofwel in de zomer, hoe meer eieren de kippen leggen. Dit is een van de factoren waar je moet letten op het zonlicht dat het hok binnenkomt. Eerder las je dat het niet goed is als er té veel zonlicht binnenkomt. Echter is voldoende zonlicht absoluut een vereiste.

Legkorrel is nog niet bij iedere kippenhouder bekend. Dit kan je vooraf geven, zodat jouw kippen alles uit deze korrels kunnen halen. Tevens kan gemend graan wonderen doen. Je moet bij gemend graan wel goed letten op de hoeveelheid die je de kippen geeft.

Te veel gemend graan als voedsel geven verhoogt de kans dat ze het niet oppikken. Te weinig zien de kippen niet liggen. Je moet dus in het begin testen welke hoeveelheid wordt opgepikt door de kippen. Als je merkt dat de kippen het graan laten liggen, dan weet je ook meteen dat ze al te veel krijgen.

Het gevolg hiervan is dat de kippen te vet worden, wat weer zorgt dat er niet of nauwelijks gelegd wordt.

Volgens diverse kippen expert moet graan vooral gezien worden als een manier om de kippen tam te houden. De kippen met graan vetmesten is niet de bedoeling.

Onderhouden van het hok

 • Half of helemaal onder een afdak
 • Lakken van de buitenzijde

Als jouw kippenhok helemaal af is en je tevreden bent met het resultaat komt het onderhoud aan bod. Een kippenren maken was het begin, nu wil je dat de ren zo lang mogelijk goed blijft.

Hier zijn diverse methodes voor te vinden, waaronder het beschut houden van het hok. Veel ervaren kippenhouders plaatsen het kippenhok onder een halve afdak. Dit stelt ze in staat om het hok te beschutten van bijvoorbeeld regen. Hoe minder het hout in aanraking komt met water, des te langer het mee zal gaan.

Tevens kan je de buitenzijde van het hout voorzien van waterafstotende lak. Hierdoor voorkom je dat het hout binnen korte tijd gaat rotten. En je wilt natuurlijk niet over een paar maanden weer een nieuw kippenhok maken.

Kippen blij houden op lange termijn

 • Laat kippen niet alleen leven
 • Voedsel bereikbaar
 • Motiveer de kippen om te spelen

Kippen kunnen als ze chagrijnig zijn minder eieren leggen. Ook kunnen ze voor overlast zorgen waardoor het houden van kippen opeens minder leuk is. Je kippen blij houden is dus verstandig.

Dit doe je onder andere door ze op een goede manier voer te geven. Zorg ervoor dat ze makkelijk bij het voer kunnen komen en niet hoeven te vechten om hun maaltijd.

Ten tweede willen kippen niet alleen leven. Plaats kippen dus nooit alleen maar in de aanwezigheid van andere deelgenoten. Dat maakt het mogelijk om de kippen meer sociaal contact mee te geven.

Hang een deel van het voer, als het mogelijk is, hoger dan de rest. Kippen vinden het leuk om te spelen en het kippenvoer kan als speelgoed gezien worden. Een goede tip om je kippen tevens actief te houden.

Welk ras kippen houden is het slimst?

 • Legkippen voor veel eieren
 • Raadpleeg een expert voor kippenrassen

e kunt verschillende kippenrassen kiezen om te gaan houden. De beste kippen voor jouw eieren zijn natuurlijk de normale legkippen. Voldoende eieren en voldoende plezier. Ook worden ze niet snel geroofd. Ze kunnen namelijk hun mannetje staan wanneer dat nodig is.

Een legkip is in staat om bijna een ei per dag te leggen, wat zeer hoog is. Op websites als Marktplaats kan je legkippen vinden zonder hier te veel voor te betalen. Vergeet dus niet om onder andere op deze website te zoeken, hier zijn meerdere kippenrassen te vinden.

Wil je een echte raskip? Dan kan je het best bij een fokker met een licentie langsgaan. Dan weet je zeker dat jouw nieuwe kip van het kippenras is waar je naar op zoek bent.

In een woonwijk kippen houden (achtertuin)

 • Kippen kunnen in een woonwijk gehouden worden
 • Achtertuin beste locatie
 • Let op geluidsoverlast

Op forums waar kippen met veel respect worden bekeken, staat veel informatie over het houden van kippen in een woonwijk. Kan je wel in een woonwijk kippen houden en zo ja waar?

De achtertuin is volgens ons een uitstekende plek om kippen te houden. Hier kan je, indien de tuin groot genoeg is, ruimte bieden om de kippen een huis te geven. Alle tips die hierboven gegeven zijn, hebben precies dezelfde waarde voor een kippenhok in de tuin (in een woonwijk) als op ieder andere plek.

Je moet wel rekening houden dat als het kippenhok in de achtertuin staan, midden in een woonwijk, dat omwonenden last kunnen krijgen van het geluid. Vooral als er hanen in het hok te vinden zijn, zullen je buren de komst van het hok niet warm onthalen.

Het advies is om niet te veel kippen te houden als je in een woonwijk woont. Zo voorkom je overlast voor jezelf en je buren!

Een vergunning is in sommige gevallen nodig

 • Pas vanaf 250 kippen
 • Per gemeente kunnen bouwvergunningen verschillen
 • Raadpleeg bij je eigen gemeente

Niet altijd hoef je een kippenhok vergunning aan te vragen. Je moet voordat je met een kippenhok maken begint, de onderstaande voorwaarden controleren of je wel of geen vergunning moet aanvragen.

Een vergunning voor kippen houden is pas nodig wanneer je meer dan 250 kippen op je perceel hebt staan. Dan ben je volgens de Nederlandse wetgeving professioneel actief en dien je een vergunning te hebben. Maar ook voor normale hokken?

Als je kleine kippenhokken hebt, heb je zelden een vergunning nodig. Een van de voorwaarden is dat een hok, indien dat nodig is, verplaatst kan worden. Bij alle hokken die je kunt maken met de bouwtekeningen kan je in ieder geval het hok verplaatsen.

Wat betreft de bouw van de kippenren, zal je bij je eigen gemeente moeten raadplegen om de regels te ontdekken. Iedere gemeente heeft weer andere regels voor het daadwerkelijk bouwen van de kippenren. Echter hoeft hier niet te veel aandacht aan worden besteedt, omdat het meestal over grotere kippenhokken gaat.

Kippenhok maken stappenplan

Zelf je kippenhok maken met behulp van dit stappenplan is goed te doen volg de stappen precies en dan komt het helemaal goed

 1. Welk ras wil je gaan houden?
 2. Gewenste ruimte
 3. Locatie bepalen
 4. Vergunning check
 5. Kippenhok en ren zelf bouwen

Stap 1: Welk ras wil je gaan houden?

Voor je begint met de voorbereidingen ga je eerst voor jezelf na welk kippenras je wil gaan houden. Om een keuze te kunnen maken is het goed om te weten welke keuze je hebt. Er zijn ongeveer 400 verschillende kippenrassen en deze zijn weer onderverdeeld in:

 1. Grote kippenrassen
 2. Kleine kippenrassen

Je hebt vervolgens de keuze voor 4 mogelijke soorten rassen:

 1. Legkippenrassen
 2. Vleeskippenrassen
 3. Sierkippenrassen
 4. Kippenrassen met verschillende functies
 5. Leg-of vleeshybriden

In mijn artikel over kippenrassen ga ik daar verder op in. De meeste particulieren zullen gaan voor legkippen of voor sierkippen.

Zoals je ziet heb je enorm veel mogelijkheden en elk ras heeft weer zijn voor en zijn nadelen. Het is goed om jezelf daar echt in te verdiepen zodat je weet wat je kunt verwachten. Van echte legkippen is bekend dat ze tussen de 1 en de 2 jaar elke dag een ei kunnen leggen en daarna neemt het af. Vaak wordt de kip dan geslacht. Sierkippen gaan vaak veel langer mee. Dit komt mede omdat er veel minder van de kip wordt geëist .

Stap 2: Gewenste ruimte

De gewenste ruimte is afhankelijk van het ras waar je voor hebt gekozen. Bij de gewenste ruimte moet je rekening houden dat je voldoende ruimte hebt voor het nachthok van je kippen en voor de kippenren. Als makkelijke stelregel worden de kippenrassen dan onderverdeeld in 4 type rassen.

 1. Zware rassen
 2. Middel rassen
 3. Lichte rassen
 4. Krielrassen

Zware kippenrassen

Zware kippenrassen zijn kippen van 3 kilo of meer. Deze kippen hebben voor hun nachthok per kip een ruimte nodig van 1 vierkante meter. Voor de kippenren hou je minimaal 1,5 vierkante meter per kip.

Middelzware kippenrassen

Deze kippenrassen hebben een gewicht van 2 tot 3 kilo. In het nachthok hebben ze een ruimte van 0,85 vierkante meter per kip nodig. Voor de kippenren is 1,35 vierkante meter per kip nodig.

Lichte kippenrassen

De lichte kippenrassen zitten wat het gewicht betreft tussen de 1,5 en 2 kilo. De gewenste oppervlakte voor deze kippen in het nachthok is 0,70 vierkante meter en een minimale ruimte in de ren van 1,2 vierkante meter

Krielrassen

De krielrassen hebben een gewicht van minder dan 1,5 kilo. De minimale ruimte in het nachthok voor deze kippen is 0,55 vierkante meter en de minimale kippenren ruimte is 1 vierkante meter.

Broedhokken, voerbak en waterbak

Voor alle kippen geldt da teen grotere ruimte altijd beter is. Hou er bovendien nog rekening mee dat je de ruimte die de broedhokken, voerbak en waterbak innemen er nog mee optel. Door voor voldoende ruimte te zorgen hebben je kippen minder last van stress en zullen ze elkaar ook minder snel gaan pikken

Stap 3 Locatie bepalen

De locatie van je kippenhok en ren is wel een hele belangrijke stap. Niet elke plek in je tuin is geschikt. De locatie van je kippenhok is het staat het beste in de schaduw en liefst ook uit de wind. In de zomer wanneer de temperaturen behoorlijk op kunnen lopen is het fijn dat je kippenhok niet in de zon staat maar onder de bomen bijvoorbeeld. In de winter wanneer het hard vriest is het fijn dat je hok niet pal op de wind staat. Staat het wel pal op de wind dan koelt het wel heel snel af in je kippenhok.

Soort tuin en mogelijkheden

Bij een kleine en middelgrote tuin wordt over het algemeen het kippenhok aan het eind van de tuin gezet. Heb je een hele grote tuin dan wordt het kippenhok vaak aan de zijkant van de tuin gezet. Zodat je zicht op je kippen kunt houden. Bij een wat grotere tuin zie je nog vaak een gedeelte van de tuin wordt ingericht als siertuin en een gedeelte wordt ingericht als groentetuin. In dat geval zie je vaak dat het hok op de scheiding tussen de groente en siertuin wordt gezet.

Soms ook kun je de ren en het kippenhok combineren met een bestaande schuur. Deze schuur kan er dan weer voor zorgen dat het in de schaduw komt te staan en uit de wind. Je kun er ook voor kiezen om het tegen een schutting of muur te plaatsen.

Het is dus handig om na te gaan wat in jouw situatie het beste is en wat je zelf het mooiste vindt. Misschien heb je wel een bepaalde hoek in je tuin waar je eigenlijk toch al niet veel mee doet dan is dat een ideale locatie.

Heb je geen enkele schaduwplek in je tuin dan kun je die ook zelf maken door bomen te planten in je kippenren.

Stap 4: Vergunning check

Het is belangrijk om te weten of je een vergunning nodig hebt. In de meeste gevallen is dit niet nodig maar check het voor de zekerheid. De regelgeving veranderd constant. Hieronder kun je in dit filmpje zien waar je moet kijken of je een vergunning nodig hebt

Stap 5: Kippenhok zelf bouwen

Nu de eerste 4 voor bereidende stappen hebt gedaan kun je eindelijk gaan bouwen. Dit kun je doen met of zonder bouwtekening. Persoonlijk raad ik aan om altijd een van onze bouwtekeningen te gebruiken.

 1. Locatie bestraten van je kippenhok.
 2. bouwtekening maken of kiezen
 3. benodigde gereedschappen
 4. Benodigde materialen zagen
 5. Onderdelen in elkaar zetten
 6. Kippenren bouwen
 7. Afwerking

Stap 1: Locatie bestraten van je kippenhok.

Het is handig om je kippenhok zelf op tegels te zetten of om onder je kippenhok bestrating te voorzien. Dit doe je tegen optrekkend vocht vanuit de grond zelf.

Bepaal de benodigde ruimte waar je kippenhok komt. Graaf de grond ongeveer 20 cm diep weg. Breng zand aan en tril dit stevig vast. Heb je geen trilplaat ter beschikking geen probleem. Zet dan de zandplaat meerdere keren onder water. Net zolang totdat je merkt dat het zand niet meer verder inklinkt. Vul het zand aan waar nodig. Trek alle zand met een rei goed waterpas. Bestraat daarna alles.

Stap 2: Bouwtekening maken of kiezen

Maak zelf de bouwtekening of kies er een uit ons pakket. Wanneer je het zelf maakt schets dan de gewenste afmetingen en bepaal de hoeveelheid hout.

Gebruik je een van onze bouwtekeningen print de gewenste bouwtekening dan af op papier. Je ziet op de bouwtekening een materiaallijst staan. Deze heb je nodig voor stap 4

Stap 3: Benodigde gereedschappen

Welke gereedschappen heb je nodig?

 1. Afkortzaag of handzaag
 2. Cirkelzaag
 3. Decoupeerzaag of handzaag
 4. Accuboormachine (boren en schroeven)
 5. Waterpas
 6. Blokhaak
 7. Rolmaat
 8. Boortjes
 9. Schroevendraaiers

Heb je bepaalde gereedschappen niet dan kun je er ook voor kiezen om deze te lenen van familie of van een bekende uit de buurt.

Stap 4: Benodigde materialen zagen

Zaag aan de hand van de materiaallijst de benodigde materialen op maat. Nummer deze voor het gemak zodat je daarna aan de hand van de tekening alles heel makkelijk in elkaar kan zetten. Je kunt er ook voor kiezen om telkens wanneer je op de tekening een onderdeel tegenkomt om het dan pas te zagen. Dit is helemaal afhankelijk van wat je zelf het fijnste vindt.

Stap 5: Onderdelen in elkaar zetten

De verschillende onderdelen kun je nu in elkaar zetten aan de hand van de tekening. Begin met het bouwen van je frame en de bodem. Bouw daarna de zijkanten en de voorkant. Bouw het broedhok en daarna het dak. Op het dak breng je dakbedekking aan zoals bitumen bijvoorbeeld.

Maak wanneer gewenste nog een kippentrapje en eventueel een voederbak.

Wanneer je ook later nog heel makkelijk in je hok wilt kunnen is het handig om het dak aan 1 kant scharnierend te maken. Voor schoonmaken is dit ook best handig

Stap 6: Kippenren bouwen

De grote van je kippenren weet je aan de hand van de hoeveelheid kippen waar je voor hebt gekozen. Een extra ruime kippenren vinden kippen altijd fijn. Stel dat je een bepaalde hoek in je tuin hebt waar je toch niet veel mee doet dan is dit zeker een mooie optie om daar wat extra ruimte voor je kippen te maken. De kippenren kun je zo groot maken als je zelf wilt.

Graaf rondom een gleuf van ongeveer 10 cm diep zodat de kippen niet onder het gaas door kunnen komen. Boor rondom de gaten voor de palen waar je het kippengaas tegen aan. Laat het kippengaas tot op de bodem van de gleuf komen en vul deze gleuf daarna weer met de grond die er is uitgekomen. Wil je echt voorkomen dat de kippen door roofvogels worden opgegeten kun je het beste je kippenren ook aan de bovenkant voorzien van kippengaas. Maak hiervoor wel een stevig frame dat aan de palen is verbonden.

Vergeet ook niet om een deurtje te voorzien zodat je zelf wel makkelijk in je kippenren kunt komen om te voeren en schoon te maken.

Stap 7: Afwerking

De laatste stap is de afwerking. Bescherm je kippenhok en ren tegen vocht door een goede diervriendelijke tuinbeits aan te brengen. Deze tuinbeits zorgt voor bescherming van je hout zelf. Hou het regelmatig in de gaten dat je tuinbeits nog voldoende bescherming bied.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online Bouwtekening

AANBIEDING!

Met wel meer dan 10.000 handige bouwtekeningen