Zelf een badkamermeubel maken?

Je wilt zelf een badkamermeubel gaan maken?

zelf-een-badkamermeubel-maken

Wanneer je een badkamermeubel zelf wilt gaan maken en geen goede bouwtekening hebt kan dit erg lastig zijn. Daarom lees je hier wat meer informatie over hoe je zelf een badkamermeubel kan gaan maken. je kunt er later bijvoorbeeld ook nog een zelfgemaakte wandplank aan toe voegen en geheel naar eigen smaak in gaan richten en aanpassen.

Tegenwoordig is het erg populair om dit met steigerhout of gewoon hout te gaan maken. We zien steeds meer projecten te voorschijn komen. Je kunt er gewoonweg alle kanten mee uit en kun je in eigen stijl aanpassen. In de meeste gevallen is het wel vaak een probleem dat in het altijd vochtig is in de badkamer. Er komt een hoge luchtvochtigheid vrij. Echter wanneer je het hout goed behandeld en lakt hoeft dit gelukkig geen probleem te zijn. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om toch een badkamermeubel te maken voor vochtige ruimtes. Je leest hieronder nog wat meer informatie over hoe je dit kunt realiseren.

Het juiste hout kiezenBouwtekeningen kopen?

Er zijn veel verschillende houtsoorten. Helaas zijn er erg veel die niet tegen een hoge luchtvochtigheid kunnen, maar hoe kan je het hout dan het beste gebruiken wanneer je zelf een badkamermeubel wilt maken? In de meeste gevallen kan de rand van een wastafel of bad direct in contact komen met water en dus nat worden. 

Je kunt kiezen voor een voor de hand liggende oplossing door gebruik te maken van teakhout. Teakhout heeft van nature een soort van olie in zich, waardoor het hout vettig aanvoelt. Hierdoor is teakhout goed bestand tegen water en zelfs waarbij het water al enige tijd op het hout ligt. Echter het nadeel van teakhout is dat het niet gemakkelijk om het duurzaam te verkrijgen is. Een andere goed alternatief die gebruikt kan worden bij een badkamermeubel maken is merbau hout.

Het behandelen van het hout

Bij een badkamermeubel maken is het dus aan te raden om het gebruikte hout te behandelen. Om zo ervoor te zorgen dat het hout niet alleen verkleurd, krimpt of uitzet, maar ook dat de levensduur van het hout verlengd word. Je kunt het behandelen op verschillende manieren. Hieronder zie je een aantal manieren hoe je het hout gemakkelijk kan behandelen:

  • Met behulp van olie
  • Met een goed dekkende laklaag
  • Met een goede vernislaag

teakhouten-badkamermeubelMet behulp van olie

Wanneer je een natuurlijke uitstraling van het hout wilt hebben dat je gaat behandelen. Wasolie is hiervoor een goede oplossing. Deze olie verhardt niet alleen de oppervlakte van het hout, maar houdt ook op deze manier zijn natuurlijke uitstraling. Bij de wat zachtere houtsoorten dringt de olie ook door tot de diepere lagen, waardoor het hout van binnen wordt verzadigd. Hierdoor is het niet mogelijk dat vocht en water het hout binnen dringt.

Wanneer je er voor wilt zorgen dat je badkamermeubel ook nog waterafstotend blijft, dan is het aan te raden om het meubel regelmatig te oliën nadat deze licht geschuurd is.

De olie zorg daarnaast ook dat het gemakkelijk schoon te maken is. Je moet er toch wel op letten dat er niet te lang water op het hout blijft liggen, want dan kan het namelijk toch een klein beetje intrekken en gaan werken. Het is daarom toch raadzaam om na het douchen toch de natte plekken droog te maken. 

Wanneer je hebt gekozen voor teakhout kun je deze het beste behandelen met goede teakolie. Het hout word dan goed gevoed en ziet er veel levendiger uit. Je moet er wel rekening mee houden dat het onderhoud voor je badkamermeubel vaker terug komt. 

Een goede laklaag

Wanneer je een goede laklaag gebruikt en goed over het hout verft kan het water niet meer in het hout trekken. Dit is daarom ook veel handiger schoon te maken. Het enige nadeel is wel dat als er een beschadiging in komt dat het veel vocht en vuil trekt. Dit moet je dus zo snel mogelijk weer opnieuw gaan lakken. Dus let hier goed mee op!

Een vernislaag

Je kunt er voor kiezen om je badkamermeubel te behandelen met een kleurloze laag. Dit noemen ze een vernislaag. Je moet deze over de platte en kopse kanten aanbrengen. Hierdoor zal het hout waterdicht en beschermt worden. 

badkamermeubel-makenEen goede omgeving

Wanneer de badkamer intensief gebruikt word is het handig om deze op de juiste plek te monteren. De luchtvochtigheid is wat meer als deze vaker gebruikt word. Het kan zijn dat het hout zelf gaat werken of te gaan rotten. Je moet daarom echt voor een goede ventilatie kiezen. Je kunt dit gelukkig voor zijn om bijvoorbeeld het raam open te zetten of een rooster te plaatsen in een kozijn of plafond.

Wil je ook zelf een badkamermeubel maken van hout? Dan weet je nu waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van de juiste houtsoort, hoe je deze moet behandelen en hoe je het beste ervan kunt genieten.

Wanneer je nog opzoek naar inspiratie of bouwtekeningen voor het maken van een badkamermeubel? Dan raad ik de bouwtekeningen van Fred’s Bouwtekeningen pakket aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online Bouwtekening

AANBIEDING!

Met wel meer dan 10.000 handige bouwtekeningen