Wat is teakhout?

Wat is nu precies teakhout?

Teakhout is uitermate geschikt om meubelen van te maken. Bijvoorbeeld voor zowel binnen of buiten.  Het voordeel van teakhout is dat dit gemakkelijk met olie behandeld moet worden. Het hout kan dan erg lang mee gaan en je kunt van de optimale kwaliteit genieten. Teakhouten tuinmeubelen zijn al langer bekend bij het grote publiek. Deze worden al sinds de jaren 90 voor binnen en buiten gebruikt. Je kunt er je eigen stijl mee creëren. 

Wat-is-teakhout

Onderhoud van het teakhout

Als het teakhout voor binnenshuis gebruikt word kun je er van uit gaan dat dit eenvoudig onderhoud vergt. Je kunt de meubelen die je zelf gemaakt hebt eenvoudig afnemen met een vochtige doek. Groene zeep word hierbij al snel aangeraden voor de eenvoudige schoonmaak. Hierdoor hou je toch het natuurlijke effect van het houtsoort. Teakhout is van nature erg vettig. De groene zeep zal dan ook zorgen voor een natuurlijke vetlaag en beschermlaag. Je hebt er ook verschillende soorten oliën en verfsoorten voor indien je daar gebruik van wilt maken. Deze oliën of verfsoorten kunnen het hout helpen beschermen tegen vlekken of bijvoorbeeld kringen die in het hout kunnen komen. 

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1632898167495", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000003577984","familyId":"","siteId":"1197305","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Aleppo%20Zeep%20Laurier%203%20blokken%20%28+/-%20650g%29%20-%2030%20...","linkSubId":""};

De plantage teak hout

Het plantage teak dat voor de teak meubelen wordt gebruikt stamt af van de door de Indonesische regering aangelegde teak plantages. Deze zijn vaak al aangelegd in de periode van Nederlands Indië en dienen nu voor welvaart en arbeid in Centraal-Java. Voor dit plantage teak worden certificaten afgegeven, de zogenaamde Perum Perhutani.

De herkomst van teak meubelen

Voornamelijk komen de teakhouten meubelen uit Java (Indonesië). Met name uit Java waar steden als Jepara en Semarang voor veel productie en de export verzorgen. Jepara is wereldwijd erg bekend voor haar meubelmakers en vakmanschap van het Indonesisch teakhout. Naar schatting werken alleen in Jepara al ongeveer 80.000 mensen verspreid over verschillende fabrieken. Naast Indonesië zijn er nog meer landen en gebieden waar teakhouten meubelen vandaan komen, waaronder Chang Mai, Thailand. De gunstige locatie van de haven van Semarang, het lokale vakmanschap. De goede kwaliteit teakhout en nauwe banden met Nederland zorgen voor veel productie en export.

Verschillende soorten

Er zijn zoals je kunt verwachten van teakhout verschillende soorten. Je hebt keuzen uit bijvoorbeeld een verschillende hardheid van het kernhout. Het hout vanuit de natuurlijke bossen uit Indonesië is bijvoorbeeld harder dan uit de tropen. Ook is er een kleurverschil te zien als je goed kijkt. Wanneer je teak hout gaat kopen kun je het beste dezelfde oplage kopen. Je wilt immers geen kleurverschil hebben als je een mooi meubel aan het maken bent.  

Verschillende-soorten-teakhout

Het bewerken van teakhout

Je kunt teak hout gemakkelijk bewerken. Het hout is van nature al vettig, waardoor er nauwelijks splinters ontstaan. Het hout bevat in sommige gevallen wel kalk. Dit is een reden om daar dus toch rekening mee te houden.  Je gereedschap kan dus iets snellen slijten en bot worden. Als je wilt gaan schroeven in het teakhout kun je beter eerst toch altijd voorboren. Het is dus ook altijd te adviseren om elektrisch gereedschap te gebruiken voor de beste kwaliteit. Je kunt het hout ook erg gemakkelijk lijmen door middel van houtlijm. Wanneer je gaat lijmen zorg er dan wel voor dat je eerst het gedeelte vlak geschaafd hebt, waardoor het goed hecht. Zo behoudt je de kwaliteit en kun je het mooi afwerken. 

Slijtage tegen gaan?

Je kunt de slijtage toch een beetje tegen gaan. Dit is soms wel makkelijk, omdat in sommige gevallen het hout veel te verduren heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld als je een mooie buitenkeuken zelf hebt gemaakt. Vaak behandel je het hout met olie. Ook kun je met behulp van erg fijn schuurpapier toch vaak net even wat meer doen. Schuur wel altijd met de richting van de nerven van het teak hout. Vervolgens kun je er een teak finischer aangebracht worden indien nodig. 

Wil je meer informatie over het bouwtekening pakket van Fred? We hebben hier een aantal voordelen op een rijtje gezet. Bekijk nu meer informatie over de bouwtekeningen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online Bouwtekening

AANBIEDING!

Met wel meer dan 10.000 handige bouwtekeningen