Zelf een steigerhouten nachtkastje maken

zelf-een-steigerhouten-nachtkastje-maken

Je wilt zelf een steigerhouten nachtkastje maken? Je bent in de meeste gevallen toch net even iets goedkoper uit als je deze zelf kan gaan maken. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om te gaan doen wanneer je van klussen houdt. Anders zit je waarschijnlijk niet op deze website en was je hier niet beland. In dit artikel leggen we je de basis uit hoe je het beste zelf een nachtkastje kunt gaan maken. Je kunt er zo dus gemakkelijk je eigen draai aan maken om toch net even iets anders te doen dan wat normaal standaard is. Het makkelijkste is als basis om te beginnen met een goede bouwtekening en goed gereedschap. Esma stelt zijn webinar voor.

Aan de slag om een steigerhouten nachtkastje te maken

Voordat je gaat beginnen met het maken van een nachtkastje kun je het beste een aantal stappen door gaan. Hieronder word het wellicht wat duidelijker uitgelegd. Het houtsoort bepalen is eigenlijk het begin. in dit artikel staat er duidelijk dat dit met steigerhout word gemaakt, maar je kunt er eventueel ook een ander soort voor gebruiken. Om terug te komen op steigerhout kun je bijvoorbeeld kiezen uit gebruikte planken voor een robuust effect of juist kiezen voor nieuwe planken. Op de oude steigerhouten planken is het ”grijze” effect al veel meer dan de nieuwe planken die bij de bouwmarkt vandaan komen. Deze moeten eerst zeker nog minimaal een keer behandeld worden, wanneer je een mooie look wilt creëren.

Wanneer je voor nieuwe steigerhouten planken kiest kun je deze het beste eerst even op kamer temperatuur laten drogen. Het is aan te raden om dit ongeveer 2 weken te laten drogen. Je wilt immers niet dat je steigerhouten nachtkastje gaat werken en krom gaat worden. In sommige gevallen kan het ook gaan splijten wanneer er spanning of druk op staat. Het klink vast een beetje gek, maar nieuwe steigerhouten planken zijn vaak goedkoper dan de oude steigerhouten planken. 

Gebruik een goede bouwtekening

Je kunt het beste voor een goed resultaat voor een goede bouwtekening kiezen. Je wilt immers niet dat je veel materiaal gaat verzagen en onnodig hout gaat gebruiken. Het bespaard ook nog eens tijd en frustraties. De kwaliteit van je zelfgemaakte steigerhouten nachtkastje zal vele malen beter zijn dan wanneer je deze zonder bouwtekening gaat maken. Daarom is het complete bouwtekening pakket van Fred tegenwoordig erg populair geworden. Je kunt er maar liefst 10.000 bouwtekeningen in terug vinden. Klik hier voor meer informatie over het complete pakket.

bouwtekening-steigerhouten-nachtkastje

Het steigerhout bewerken

Je kunt de steigerhouten planken het beste bewerken met elektrisch gereedschap. Zo voorkom je tijdens het zagen vaak dat dit scheef gezaagd word. Het veroorzaakt ook minder splinters wanneer je het gereedschap goed gebruikt. Het is toch altijd nog verstandig wanneer je schroeven gaat gebruiken om eerst de gaten voor te boren. Je voorkomt zo dat het steigerhout bijvoorbeeld kan gaan splijten. Wanneer je voor schroeven kiest kun je ook voor rvs schroeven kiezen. Deze schroeven zijn van roestvrij staal en zijn vele malen beter dan de ”gewone” schroeven. 

de-afwerking-steigerhouten-nachtkastje

Het afwerken

Wanneer je het zelf gemaakte steigerhouten nachtkastje wilt gaan afwerken kun je dit het beste gaan behandelen. Je kan dit op verschillende manieren gaan doen. Welke look wil je creëren? Een stoere grijze look? Je kunt dan kiezen om het hout te gaan vergrijzen. Je kunt er ook voor kiezen om een transparante laklaag te gaan gebruiken, wanneer je tevreden bent met de uitstaling van het hout. Zo heb je in ieder geval wel een goede beschermlaag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online Bouwtekening

AANBIEDING!

Met wel meer dan 10.000 handige bouwtekeningen