Zelf raamluiken of shutters maken?
Om de zon buiten te houden en de warmte binnen te houden zijn shutters of raamluiken belangrijk. Het bespaart je energiekosten omdat de warmte in de winter binnen blijft. Tevens houd het je woning koel in de zomer. Raamdecoratie is dus noodzakelijk maar helaas is het vaak zeer prijzig. Zeker wanneer je een maatvoering nodig hebt die niet standaard is. Je bespaart dus enorm op de kosten als je zelf shutters of raamluiken maakt. Echter is dit een klus waar veel mensen niet aan beginnen omdat ze denken dat het maken van shutters erg ingewikkeld is. Het ziet er complexer uit dan het daadwerkelijk is. Het maken van shutters kun je gemakkelijk zelf, mits je een goede bouwtekening hebt.
Wil je zelf shutters of raamluiken maken maar weet je niet waar je moet beginnen?
Als je geen goede bouwtekening hebt dan gaat jouw shutter project niet lukken. Mooie, goed werkende shutters kun je niet zelf maken zonder goede bouwtekening. Er zijn helaas erg veel slechte bouwtekeningen voor shutters online te vinden. Wat voor een hoop frustratie zorgt. Het maken van shutters vraagt tijd en geduld. Wanneer de maatvoering op een bouwtekening niet klopt gaat het al snel mis. De bouwtekeningen van Fred zijn voorzien van correcte maatvoeringen en een stapsgewijze handleiding waardoor jij moeiteloos zelf shutters maakt. Tevens zijn de bouwtekeningen voorzien van een materiaallijst zodat jij niet te veel maar ook zeker niet te weinig materialen aanschaft. Dit zorgt ervoor dat je gelijk aan de slag kunt gaan.
Welke houtsoort kun je het beste gebruiken?
Welke houtsoort je het beste kunt gebruiken voor het vervaardigen van shutters is afhankelijk van smaak, wat past er het beste bij jouw interieur en van je budget. Voor shutters kun je het beste lindehout, teakhout, eiken of red cedar gebruiken. Wanneer de houtnerven zichtbaar zijn geeft dit een robuuste uitstraling. Er zijn erg veel houtsoorten. Bekijk bijvoorbeeld hier een lijst met bekende houtsoorten.
Voor het vervaardigen van raamluiken kun je het beste gaan voor vuren, berken, red cedar, hardhout of douglas hout.
Hoe onderhoud je shutters en raamluiken?
Met een plumeau of duster kun je de houten shutters eenvoudig stofvrij maken. Afhankelijk van je eigen smaak kun je de shutters ook lakken of beitsen. Dit is niet noodzakelijk omdat de shutters binnenshuis hangen.
Voor raamluiken is het echter wel noodzakelijk om deze minimaal een keer per jaar te beitsen of verven zodat deze goed beschermd zijn tegen alle weersomstandigheden van buiten.
De voordelen van zelfgemaakte raamluiken en shutters
Het zelf vervaardigen van jouw eigen raamdecoratie zal je veel voldoening geven. Je bent heerlijk met je handen bezig terwijl je de geur van het hout ruikt. Er zijn nog meer voordelen:
- Zowel raamluiken als shutters houden in de zomer de zon buiten waardoor het heerlijk koel blijft binnenshuis. Terwijl ze in de winter juist een isolerende functie hebben waardoor het aangenaam warm blijft binnenshuis.
- Het op maat laten maken van raamluiken of shutters is vaak erg prijzig vanwege het arbeidsloon. Wanneer jij deze zelf maakt heb je alleen te maken met materiaalkosten en bespaar je enorm veel geld uit.
- Raamluiken geven je woning niet alleen een hele mooie uitstraling, de waarde van je woning wordt ook nog eens blijvend verhoogd dankzij de raamluiken.
- Tevens wordt je woning veiliger, wanneer de raamluiken gesloten zijn is het voor inbrekers veel moeilijker om de woning binnen te dringen.
- Dankzij de bouwtekeningen van Fred ben jij ervan verzekerd dat de raamluiken en shutters degelijk en stevig in elkaar zitten. Daardoor ga jij jarenlang plezier hebben van jouw zelfgemaakte raamdecoratie.
Meer lezen over het zelf maken van houten raamdecoratie zoals shutters en raamluiken? Lees er alles over, hier vind je tevens alle informatie rondom het complete bouwtekeningen pakket van Fred. Je krijgt namelijk zijn hele bouwtekeningen naslagwerk. Zodat je na het afronden van jouw raamdecoratie do it yourself project lekker verder aan de slag kunt. Zowel binnenshuis als buitenshuis, het pakket bevat namelijk meer dan 10.000 bouwtekeningen!