Je hebt net die mooie buitenkeuken zelf gemaakt en nu kom je erachter dat je geen stopcontact aansluiting hebt buiten. Je zou gebruik kunnen maken van een verlengkabel, maar dit zorgt vaak voor gevaarlijke situaties omdat er over de verlengkabel gestruikeld kan worden. Vooral wanneer je met handen vol etenswaren richting de buitenkeuken of overkapping loopt. Daarnaast zien verlengkabels er slordig en rommelig uit. Gelukkig is het aanleggen van een stopcontact een klus die je prima zelf uit kan voeren, als je maar weet hoe je dit doet.
Wil je zelf een stopcontact aanleggen voor je buitenkeuken of schuur maar weet je niet waar je moet beginnen? Stappenplan
Dit simpele stappenplan neemt je mee in het aanleggen van een buiten stopcontact. Voordat je gaat beginnen is het belangrijk dat je de hoofdschakelaar van de elektriciteit uitschakelt.
Stap 1
Plaats de centrale kabeldoos. Dit is het startpunt voor het stopcontact (en eventueel in de toekomst ook andere elektra die je in de tuin wilt aanleggen). Dit doe je door een gat in de buitenmuur te boren. De doos plaats je aan de buitenkant van de muur en trek je eventueel vanuit de kruipruimte een stroomdraad naar buiten.
Stap 2
Nu wordt het tijd om de grondkabel aan te leggen. Zorg dat je de buitenkant van de grondkabel afsluit met een wartel en rubber ring zodat er geen vocht bij de leidingen kan komen (een mof). Plaats de kabels zo’n 60 centimeter onder de grond. Het is het handigste als je pas de buitenkabel gaat aansluiten op de meterkast als alle tuinelektra is aangesloten.
Stap 3
Hierna ga je de kabel aansluiten. Dit doe je door de kabel vanuit de kabeldoos naar het stroompunt wat je aan gaat sluiten te leggen. Zorg er altijd voor dat je genoeg kabel over hebt bij het aansluitpunt (of de aansluitpunten) zodat je de aansluiting ook goed kunt maken.
Heb je bestrating in je tuin en kun je de kabel niet ondergronds plaatsen? Je kunt dan een elektrabuis gebruiken die je plaatst op de muur door middel van zadels. Dankzij de elektrabuis kun je de kabels strak en recht over de muur laten lopen. Kom je een bocht tegen? Laat dan een stukje open de kabel vouwt zich vanzelf om de bocht heen. Strip vervolgens 1 centimeter van het einde van de gekleurde draden.
De bedrading voor het stopcontact
De verschillende kleuren staan voor de verschillende functies die de draden hebben.
Geel groen: dit is de aardedraad
Zwart: dit is de schakeldraad
Blauw of grijs: dit is de 0 draad
Bruin: dis is de fasedraad
Stap 4
Inmiddels is het tijd om het stopcontact aan te sluiten. Omdat je in de tuin te maken hebt met alle weersomstandigheden is het van belang dat je stopcontacten gebruikt die spatwaterdicht zijn. Je gaat nu vanaf de lasdoos een XMVK-kabel naar het buitenstopcontact met de schakelaar aanleggen. Vervolgens strip je de draden en sluit je ze aan op de polen. Over het algemeen sluit je de bruine draad (dit is de draad waar ten alle tijde spanning op staat) aan in de schakelaar of stopcontact waar de letter ‘L’ van ‘Line’ staat. De zwarte draad (dit is de schakeldraad) sluit je aan op een zijde van de schakelaar en wordt aan de andere zijde aangesloten. De blauwe draad (dit is de 0-draad) wordt ook aangesloten op het stopcontact. De geel/groene draad (dit is de aardedraad) gaat naar de aansluiting van het stopcontact met het aardeteken. Je stopcontact is nu klaar voor gebruik.
Tip: als je een stopcontact nodig hebt voor je buitenkeuken of schuur leg dan direct meerdere stopcontacten in de tuin aan. Handig als je bijvoorbeeld het gras wilt maaien, de heg snoeien of verlichting wilt gebruiken.
Voordelen van het zelf aanleggen van een stopcontact
Het aanleggen van een stopcontact is veel veiliger dan het gebruik van losse snoeren, wanneer je een stopcontact zelf aanlegt brengt dit nog een aantal voordelen met zich mee:
- Het bespaart geld, je betaald geen arbeidskosten
- De materiaalkosten zullen ook wat lager uitvallen
- Je hebt geen last van wachttijden je kan beginnen wanneer het voor jou het beste uitkomt
- Klussen is een ontspannende bezigheid
- Het zelf aanleggen van stopcontacten in de tuin geeft je veel voldoening
Ben je gek op buiten klussen en wil je verder aan de slag gaan met je handen buiten? Meer informatie over het bouwen een buitenkeuken of een houten schuur dankzij de praktische bouwtekeningen van Fred vind je hier.